Hoewel business-to-business marketeers (terecht) steeds meer voorkeur ontwikkelen voor een inbound marketing strategie, onderstreept mijn vorige blogpost dat ‘good old outbound’ ook zijn merites heeft. Juist dan is het zaak je hersenen te gebruiken bij het vormgeven van een effectieve outbound campagne.
Flitsende Direct Mail
Neem de Direct Mail (DM) als voorbeeld. Enkele jaren geleden was ik getuige hoe collega’s van een SAP business unit veel tijd, moeite en geld staken in een nieuwe DM campagne. Deze actie was bedoeld om IT managers en IT directeuren te verleiden tot een demo voor een nieuwe SAP module. SAP BW, de business warehouse toepassing, zou hiermee razendsnel nieuwe inzichten in de business performance bieden.
Ferrari zonder wielen
Als lokkertje werd een miniatuur Formule 1 carrosserie per post verzonden. Met de toezegging: “de wielen nemen we graag mee in ons kennismakingsgesprek”. Creatief, en in veel gevallen ook best effectief. Toch viel er op deze en diverse andere campagnes nog het nodige op te merken.
Verschillende sexe, verschillende voorkeur
Hoewel de IT sector relatief weinig vrouwen in senior posities heeft, getuigt het van weinig inlevingsvermogen om de vrouwen uit de doelgroep een zelfde aanbod te doen. CRM systemen ten spijt nemen veel bedrijven nog steeds genoegen met het juist adresseren van de contactpersoon met correcte initialen, postadres en functienaam.
Testosteron-marketing
Internationaal vermaard hersenwetenschapper Dick Swaab schrijft in zijn boek ‘Wij zijn ons brein’ ondermeer over stereotiepe gedragsverschillen tussen jongens en meisjes, bijvoorbeeld in spelgedrag. Deze verschillen zijn niet door onze omgeving opgedrongen, maar is gekoppeld aan een mechanisme dat “tientallen miljoenen jaren teruggaat in onze evolutionaire geschiedenis”. Onderzoek bij apen door Alexander en Hines leert dat ook bij diersoorten diepgeworteld is. Wanneer geconfronteerd met de keuze tussen poppen, autootjes en ballen kozen de vrouwtjesapen de poppen en vertoonden moederlijk gedrag. De mannetjesapen gingen aan de haal met de bal en de autootjes.
Volgens professor Swaab lijkt de piek in testosteron die ‘normaal optreedt bij jongetjes in de baarmoeder (…) verantwoordelijk voor het geslachtsverschil in spelgedrag. De dosering testosteron in je marketingmix moet dan ook met de beide sexen rekening houden.
Voorkeur in kleur en visuals
Ook voorkeuren in kleurgebruik verschillen tussen de beide geslachten. Vrouwen hebben geven van jongsaf aan de voorkeur aan heldere kleuren waaronder geel, rood en oranje. Jongens en (echte) mannen gaan liever voor donkere en koele kleuren zoals blauw.
Al op de eerste dag na de geboorte kijken meisjes het liefst naar gezichten, jongens geven de voorkeur aan mechanisch bewegende voorwerpen. Tekeningen onderstrepen die diep in onze hersenen gewortelde patronen. Meisjes tekenen volgens Swaab het liefst ‘menselijke figuren, (..) bloemen en vlinders’. Terwijl wapens, gevechten, auto’s en vliegtuigen meestal de tekentafel van de jongen verlaat. Herkenbaar, ook als ik kijk naar de artistieke omlijsting van mijn buro, verzorgd door mijn twee zoons van nu 8 en 6 jaar.
Neuromarketing: gebruik hun hersenen!
Daarmee komen we terug op effectief outbound marketing in relatie tot de sexe van jullie doelgroep. Het is mijn overtuiging is dat het loont om de Direct Mail (en andere uitingen) waar mogelijk aan te passen in de beide sexe-segmenten. Met andere visuals, deels andere kleuren (bijvoorbeeld in de call to action verwerkt) en zeker een passender weggevertje bijgesloten in de direct mail.
B2B marketeers die het verschil willen maken doen er dus goed aan hun hersenen – en die van de sexen van hun doelgroep – beter te gebruiken.
Meer weten over nieuwe kansen voor het online kanaal in B2B sales (in combinatie met de juiste dosis outbound marketing)? Lees dan deze dutchmarq ‘whitepaper: ‘Is online onnodig in B2B Sales?‘.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!