Zien en lezen Chinezen online content echt op een heel andere manier dan wij westerlingen (en dan heb ik het niet over de leesrichting!)? En spelen culturele verschillen dus een wezenlijke rol bij online beïnvloeding? De britse Nathalie Nahai beschrijft in haar boek ‘Webs of Influence’ welke rol cultuur speelt in de digitale dialoog. 

De discipline van de online psychologie is een grotendeels braakliggend terrein. De toenemende aandacht hiervoor verwoordt Nahai duidelijk: “find out what makes our customers and prospects click”. Onze besluitvorming komt voort uit diepgewortelde patronen in ons brein als resultante van onze persoonlijke ervaringen, de evolutionaire samenstelling van onze grijze massa en de omgeving waarin we opgroeien. Zo bekeken zouden de compleet andere persoonlijke ervaringen respectievelijk de omgeving waarin een Chinees opgroeit tot een compleet andere perceptie van online content kunnen zorgen.

Nathalie Nahai | Webs of Influence

Nahai omschrijft deze drie stappen bij het bereiken van verschillende doelgroepen: 1) Know who you are targetting, 2) Communicate persuasively, 3) Sell with integrity. Dit lijkt een vanzelfsprekende basis voor een hechte dialoog. Al bij de eerste stap gaat het echter vaak fout. Vorige week hoorde ik een marketing directeur zijn ideale klanten nog omschrijven als ‘al die partijen die de rekening betalen’. Een messcherpe en herkenbare definitie van de doelgroep en buyer persona gaat wat mij betreft iets verder. Daarbij loont het ook om vast te stellen welke beïnvloedingsprofiel behoort bij de klant of prospect zoals in Digitale Verleiding is opgetekend.

In de vergelijking tussen de Verenigde Staten en China komen misschien significant andere verschillen naar voren in perceptie en waardering van online content. Neurowetenschappelijk onderzoek toont tegelijkertijd aan dat de kans op culturele verschillen zeer gering is in de online perceptie van een merk per geografie (uitgaande van een consistente ‘brand equity’ in Westerse landen). Ook oerdriften en basisbehoeften van de mens zijn in essentie hetzelfde. Zijn de zeven zonden immers niet universeel? Daarover meer in een volgende blogpost.

Meer weten hoe je met B2B digitale marketing ervoor zorgt dat prospects en klanten graag een volgende stap nemen in hun koopproces? Lees deze DutchmarQ whitepaper: ‘Is online onnodig in B2B Sales?‘.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *