Klinkt wat cru, toch? Tegelijkertijd is deze boodschap oh zo waar voor marketeers in B2C en B2B wereldwijd. De geestelijk vader van deze quote blijkt ook na enig speurwerk overigens onvindbaar, maar werd voor het eerst gebruikt op inbound.org door Dharmesh Shah van HubSpot. Het doet er ook niet vreselijk veel toe, de quote kreeg – terecht – een hoop aandacht en social buzz.

Merken die vastzitten op de tweede pagina van Google (of lager) voor hun belangrijkste zoektermen staan daar niet vanwege een gebrek aan zoekmachine optimalisatie (SEO), maar door povere PR en marketing in het algemeen. Hoe zit dat nu?

2014-04-17-BestPlaceToHideDeadBodyIsPageTwoGoogle.jpg

Google steeds slimmer in opsporen SEO-boefjes
Voltooid verleden tijd zijn de dagen dat marketeers hun websites zo konden manipuleren dan ze op een wonderbaarlijke manier opeens bovenaan de zoekresultaten van Google, Yahoo of BING stonden. Google werkt de afgelopen doorlopend aan vernieuwing van haar algoritmes om juist dit soort SEO-criminaliteit het hoofd te bieden.

Link building was zo’n truukje om websites met een sneltreinvaart naar optimale zichtbaarheid en vindbaarheid te brengen. Diverse SEO-bedrijven bieden het als dienst nog steeds aan: het voorzien van commentaar op fora en blogs met een link naar de gewenste website of landingspagina. Google’s algoritme heeft deze praktijk vrijwel onschadelijk gemaakt.

Matt Cutts, head of Google’s Webspam team, zegt het volgende over Google’s visie op gastblogging:

The philosophy that we’ve always had is if you make something that’s compelling then it would be much easier to get people to write about it and to link to it. And so a lot of people approach it from a direction that’s backwards. They try to get the links first and then they want to be grandfathered in or think they will be a successful website as a result.

2014-04-17-zombie_matt_cutts_movie_poster_med.jpg
Pogingen om in te spelen op de zoekmachine logica zijn steeds minder vaak effectief bij het verbeteren van de zichtbaarheid in Google. De allerbeste, meest duurzame en veiligste manier om SEO te bedrijven is goede ouderwetse marketing en PR. Zoekmachine zichtbaarheid wordt daarmee steeds meer de reflectie van effectieve marketing. Als kortom een merk niet in staat is om op de eerste pagina van Google te verschijnen, dan wordt het hoog tijd om hun marketing flink aan te pakken. Success breeds success, zo heet het management motto. De allerbeste marketing (en SEO) zijn enthousiaste klanten die hun ervaringen delen op fora, blogs en sociale media.

Marketing nieuwe stijl
De beste, meest succesvolle merken zorgen op de goede manier voor vindbaarheid (SEO). SEO in B2B wint daarmee aan belang. Dit doen ze door op de juiste manier aandacht te verdienen, en dit soort vragen van prospects, klanten en andere belanghebbenden succesvol in te vullen:

  • help mij aan nuttige informatie!
  • entertain en vermaak me!
  • ik zoek soortgenoten!
  • ik ben nieuwsgierig…

Marketing goeroe en New York Times bestselling auteur Jay Baer schreef een boek over nuttige marketing onder de titel Youtility (You + Utility).  utility through marketing. Hoe nuttiger de content is die je als B2B bedrijf aanbiedt, hoe groter de kans dat lezers die content waarderen, ernaar gaan verwijzen en die content dus ook weer delen met hun vakgenoten, collega’s en vrienden.

Merken zoals Moz, HubSpot en Marketo hebben deze nieuwe vorm van marketing tot in de puntjes verfijnd. Zo geeft Rand Fishkin, mede-oprichter van Moz aan dat de Beginner’s Guide to SEO en de Search Engine Ranking Factors van enorm belang zijn geweest om geloofwaardigheid, een eigen publiek en vertrouwen op te bouwen.

Dharmesh Shah, mede-oprichter van CTO of HubSpot geeft een voorbeeld uit eigen stal  “Marketing.Grader.com (which started life as WebsiteGrader.com) has been our best performing piece of content, ever. This is based on the number of leads it generates on an ongoing basis. Of course, like other high-impact content, building a tool does require an investment — but when it works, it can work really well. We can trace millions of dollars of revenue over the years to grader.com

Onderstaande presentatie gaat dieper in op de manier waarop Moz en HubSpot hun marketing nuttig en dienstbaar hebben ingevuld. En wat jij hiervan kunt leren.

 

Blogpost gebaseerd op een artikel van Chad Pollitt, huffingtonpost.com


Houden jullie ’t liefst jullie lijken in de kast (en op pagina 2 van Google, of daaronder), neem dan geen actie.
Voor al die andere B2B bedrijven die meer leven willen blazen in hun marketing en sales dankzij slimme content marketing is er dit (kosteloze) whitepaper ‘B2B Sales, online onnodig?!’ ter waarde van €475 met een drietal voorbeelden en diverse statistieken over nieuwe marketing & sales. Of neem contact op voor het beantwoorden van jullie specifieke vraag of het inplannen van een levendig gesprek bij een prima koffie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *