Wereldwijde analyst Gartner publiceert jaarlijks diverse hype cycles, inclusief de bekende in Emerging Technologies. De meeste reviews en blogs gaan in op de ‘foto’ van de hype cycle van dit jaar, soms zonder welke referentie dan ook naar het jaar, zoals Jeff Bullas’ weblog. Juist daarom dacht ik dat het interessanter zou zijn om de vergelijking te trekken tussen de 2009 hype cycle met de curve die geldt tot juli 2012. Deze 5 aspecten vielen me daarbij op. 

1) Wat is er gebeurd met social media technologieën?
Verschillende social media technologieën zijn verdwenen van de Gartner hype cycle, wat betekent dat ze adoptie hebben bereikt bij 30% of meer van de potentiële doelgroep. Onderzoeken door Accenture en Webmarketing123 tonen echter aan dat B2B marketeers erg langzaam zijn in het adopteren van social media technologieën. Dat roept de vraag op hoe de Hype Cycle eruit zou zien in business to business (B2B).

2) Snelheid van technologie adoptie neemt toe 
Bij het vergelijken van de hype cycles van 2009 met die van 2011, is het aantal opkomende technologieën met een toepassing binnen 2 jaar meer dan verdubbeld van 2 naar 5 technologieën. Dit vormt nog geen exponentiële trend in de geest van de Wet van Moore. Maar vormt wel een teken van verdere versnelling in de adoptie van nieuwe technologie.

3) Slechts kwart blijkt blijvertje 
De snelheid waarmee technologie wordt toegepast is gestegen. Maar dit verklaart voor mij niet waarom er slechts 9 dezelfde, zogenaamde emerging technologies1 in beide grafieken worden getoond. Een daarvan is zelfs teruggevallen op de curve van 2009 naar 2011, te weten 3D bioprinting. Alle overige opkomende technologieën in de huidige Gartner hype cycle – die geldt tot juli 2012 – waren niet zichtbaar op Gartner’s radarscherm bijna 3 jaar geleden. Dit zou ofwel betekenen dat ze verouderd en dus verdwenen zijn voor hun plateau te bereiken. Ofwel dat Gartner’s nauwkeurigheid in het voorspellen van de levensverwachting van opkomende technologieën simpelweg achteruitgaat.

4) Meer opkomende technologieën  
Het feitelijke aantal ‘puntjes’ en daarmee het aantal opkomende technologieën dat wordt getraceerd in Gartner’s hype cycle is blijven stijgen (van 34 naar 42 in 2 jaar tijd).

5) Eén overall Gartner hype cycle volstaat niet meer in longtail tijdperk
De significante verschillen in (de snelheid) van het benutten door B2C en B2B de afgelopen 3 jaar van opkomende technologieën en sociale media in het bijzonder tonen de beperking aan van het toepassen van één overall Gartner hype cycle in emerging technologies. Wanneer begint Gartner in dit tijdperk van de longtail het concept van de hype cycle concept toe te passen op een aantal branches? Of komt Gartner dan tenminste met een vergelijking tussen B2B / Business-to-Business vs B2C? c

1 3D printing, Human Augmentation, Quantum Computing, Augmented Reality, Internet TV, wireless power, cloud computing, idea management & spraak herkenning

2009 Hype Cycle emerging technologies

2011 Hype Cycle emerging technologies

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *