“Diversiteit, de kracht van het verschil.” Geïnitieerd door Colourful People congresseerden onder die titel vandaag zo’n 130 medewerkers van een vijftal Gemeenten, het Waterschap en de Provincie Flevoland te Lelystad. Een snelle blik langs het deelnemersveld leerde dat van de traditionele definitie van diversiteit weinig sprake was: het publiek bestond voor 99% uit autochtone, blanke deelnemers (m/v, dat dan weer wel). Voldoende ruimte daarmee juist voor die andere invulling van diversiteit: anders en vooral samen kijken, denken, doen.

Organisator Colourful People had mij verzocht een tweetal workshops te begeleiden rondom innovatie en diversiteit. De SIT | Systematic Inventive Thinking methode koos ik daarbij als uitgangspunt. SIT ligt aan de basis van doorbraken zoals bijvoorbeeld de Dyson stofzuiger of de contactlens. Door uit te gaan van een bestaand product, dienst of organisatie. En daarvan elementen bijvoorbeeld te versterken, te vermenigvuldigen of weg te laten. ‘In-the-box’ dus in plaats van out-of-the-box bij brainstormen.

Voorafgaand aan de tweede workshop sprak trendwatcher en auteur Adjiedj Bakas. In sneltrein tempo en voorzien van passende upbeat en dan weer slow muziek passeerden vele waarheden-als-een-koe en verfrissende eye-openers de revue. Ook Bakas benadrukte de kunst van het anders kijken. Dingen zijn niet altijd wat ze lijken. Zoals onderstaand filmpje laat zien.

https://youtube.com/watch?v=Qseud5m-tuY

Het deed me deugd dat ook Bakas verwees naar voorbeelden van SIT-geinspireerde innovatie. Ik neem ’t hem niet kwalijk dat hij de wijdbeense bus uit China van ontwerper Song Youzhou een voorbeeld van out-of-the-box denken noemde.  Shift happens. En teamwork matters. Dat ben ik zeer met Bakas eens. Goed te zien dat bij de deelnemers aan dit congres juist dat ook gebeurde door in teamverband uit te gaan van de positieve, bestaande eigenschappen van hun dienstverlening aan burgers en bedrijven vandaag. Om morgen anders, vernieuwd en beter voor de dag te komen.

 

innovatie in nieuw perspectief

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *