In de blogpost B2B marketing in kleuren en geuren deelde ik onlangs al een aantal inzichten als het gaat om kleurgebruik voor business to business marketing en sales professionals. De onderstaande infographic bevat een mooie aanvulling op die post met aansprekende voorbeelden voor het effectief inspelen op hoe kleuren in onze hersenen worden ‘gezien’. En hoe je volgens inzichten uit de neuromarketing met kleur kunt variëren in diverse onderdelen van de communicatiemix zoals de klant of prospect die ervaart.

Rustgevend groen
Groen bijvoorbeeld komt eenvoudigweg het meest voor in de natuur. Ons oog is volgens daarom het meest ingesteld op die kleur en heeft – anders gezegd – het minst moeite om die kleur te verwerken. Niet voor niets worden operatiekamers daarom in rustgevend groen uitgevoerd (dat is daarmee de enige anomalie in  onderstaande infographic wat mij betreft: deze omschrijft blauw als rustgevend).

Geef ’t ze niet wit op zwart…
Wit en zwart zijn strict genomen geen kleuren. Ogilvy beweert daarbij dat het menselijk oog is ingesteld op teksten en afbeeldingen die zwart op wit staan (en niet andersom). Witte tekst op een zwarte ondergrond komt misschien anders of chique over maar zou is aantoonbaar minder effectief bij het verwerken van die boodschap door het menselijk oog.

Verder kijken dan de huisstijl
Uiteraard legt de huisstijl al de nodige beperkingen en keuzes met zich mee. Daarnaast blijft er nog voldoende vrijheid om te spelen met kleur over als steunkleur op op briefpapier, wagenpark, in call to action-buttons, in advertenties, in de bijsluiter van DMs/ Direct Mails, in de verf waarin de brainstorm ruimte is gespoten of de kleur van de bloemen bij de receptie of de parkeerplaats. Of uiteraard in de kleur van de schoenen, stropdassen (per gelegenheid en afhankelijk van de toon en doelstelling van een meeting), en maatpak, blouse of overhemd. Kleuren maken immers de eerste indruk. En zijn medebepalend voor het prikkelen van het juiste gevoel of kopers’ instinct bij de klant of prospect.

Kleur gebruik speelt ook online een belangrijke rol in de conversie van bezoeker naar lead, zo blijkt uit A/B testen. Meer weten over de rol van jullie online kanaal voor sales? Lees dan deze DutchmarQ ’whitepaper: ‘Is online onnodig in B2B Sales?.

kleuren in b2b

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *