Men neme een dode zalm van pak ‘m beet een halve meter. En schotelt deze vervolgens een serie foto’s voor van mensen in allerlei sociale situaties: tijdens het winkelen, eten of een goed gesprek. Na elke foto wordt de zalm gevraagd aan te geven welke emotie de personen op de foto ervaren. Een fMRI scanner houdt ondertussen de precieze activiteit in het brein van de zalm bij.

Neuromarketing onderzoek in B2B (dutchmarq)

Broodje vis?

Mijn eerste gevoel was dat dit experiment een broodje aap was. Of tenminste een broodje vis. Nee, dit is een alleszins serieus opgezet wetenschappelijk experiment aan de Universiteit van Santa Barbara, Californië. De onderzoekers onder leiding van Craig Bennett stelden een zekere mate van hersenactiviteit vast tijdens de periode van het ‘bekijken’ van de foto’s. Deze hersenactiviteit was er niet tijdens de rustmomenten.

Boude conclusies in neuromarketing

Heeft een dode zalm dan nog steeds empatisch vermogen of in ieder geval de capaciteit tot observatie? Geenszins, het dier was immers dood. Wat de onderzoekers concludeerden is dat in teveel neuromarketing onderzoek te snel en te generiek conclusies worden getrokken. Naar hun schatting is in liefst 25 tot 40% van de zogenaamd wetenschappelijke publicaties op basis van neuromarketing onvoldoende rekening gehouden met toevalstreffers. En zou alsnog correctie van soms te boude uitspraken dus op zijn plaats zijn.

De onderzoekers pleiten dan ook voor meer checks en betere statistische methoden in dergelijk onderzoek op basis van hersenscans.

Zin en onzin in neuromarketing

Mijn vorige blogpost behandelde zin en onzin in B2C en B2B neuromarketing. Met daarin opgenomen een helder betoog per video door Jake Stauch van NeuroSpire op het Future of Marketing-congres, recent in Boston gehouden.

Neuromarketing onderzoek in B2B

NeuroSpire en dutchmarq voerden eerder een neuromarketing onderzoek voor naar het meest effectief gebruik van online video in B2B. Hierbij werd geen gebruik gemaakt van dode vis (of andere diersoorten). Waarbij het streven was te komen tot zo zuiver en juist mogelijke conclusies. Wetenschappelijk onderbouwd. Zonder stoffig te worden.

Voor dit neuromarketing onderzoek zochten we in totaal zo’n 20, liefst 40 rechtshandige proefpersonen met een HBO/WO opleiding. De inschrijving is gesloten en het onderzoek – al even – afgerond. Meer informatie en uitkomsten vind je hier.

Bron artikel/foto: Psychologie Magazine, december 2012

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *