Draaien sociale netwerken op het narcisme van hun gebruikers? Onderstaande infographic wekt de indruk dat het gebruikers van sociale media vooral om ‘me, myself and I’ draait. Zo’n 80% van alle posts zou gaan over de gebruiker zelf als van dat sociale medium. Achterliggende gedachte is dat het oerbrein aandacht voor de eigen persoon op een positieve manier associeert met voedsel, geld of sex.

Toch is hier meer aan de hand. Mensen worden ook geprikkeld door geheel andere motieven. Ik noem hier een aantal die ook voor B2B marketeers kansen bieden om op in te spelen.

Grote gemene deler

Iets gemeenschappelijks hebben bindt mensen, en voelt prettig aan. Dat geldt voor beoefenaren van dezelfde sport. Maar evenzeer voor PHP developers, advocaten in bedrijfsrecht, e-dienstverlening professionals, lichtontwerpers of IT projectmanagers. De grote gemene deler brengt hen met elkaar in verband en zorgt voor blijvende groei in een (online) community. De diverse LinkedIn groepen zijn hiervan een treffend voorbeeld.

Altruïsme

Mensen vinden het prettig om wat te doen voor hun medemens. Het geven van advies via een comment, referentie of review geeft een positief gevoel. Zo prettig dat mensen ook voor ingewikkelder producten zo maar 15 tot 20 minuten uittrekken om een uitgebreide review te schrijven. Het – geheel belangeloos – delen van inhoudelijk goede content met prospects en andere belanghebbenden voelt niet alleen goed. Maar heeft uiteraard wel degelijk een hoger doel: het verkrijgen van meer naamsbekendheid en het online genereren van leads via inbound marketing.

Hedonisme

Sociale netwerken bieden mensen de kans om virtueel vanuit de bureaustoel te genieten. Dit kan in diverse soorten en maten, waarbij ik me hier beperk tot de categorie humor en vermaak. Het bekijken van fantastische foto’s, virale video’s op YouTube of grappige infographics geeft een goed gevoel. En dat geldt ook voor het virtueel ‘ontmoeten’ van nieuwe mensen. Deelname aan een sociaal netwerk voelt in dat geval als een virtuele pub of stamkroeg.

Tribalisme

Over ‘stam’ gesproken: onderzoek wijst uit dat het individu sociale waarde ontleent van deelname aan een bepaalde stam of community. Bij een aantal positieve ervaringen met KLM ontstaat bij nederlandse zakenreizigers een sterk gevoel van zelf identificatie en loyaliteit met het merk KLM en bij deze stam aangesloten soortgenoten. De kleinste stap om hun betrokkenheid te delen is een ‘like’ op facebook, waarmee men graag uit lid van dezelfde stam te zijn.

Legio kansen in B2B

Business-to-Business bedrijven kunnen hier hun voordeel mee doen door hun online community te bouwen op een optimale mix van bovenstaande inzichten uit de neuromarketing. Kijk maar eens naar de voorbeelden van ondermeer EMC, Cisco en Intel. Of de Innovations in Light community en Light World Tour initiatieven van Philips Lighting.

Meer weten over nieuwe kansen voor het online kanaal in B2B marketing & sales? Lees dan deze DutchmarQ ‘whitepaper: ‘Is online onnodig in B2B Sales?.

 

psychologie sociale media & sociale netwerken

bron: Karen Wenger

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *