Op dinsdag 15 juni 2010 vond The Case plaats. Een congres over Online Marketing georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Marketing. En bezocht door zo’n 200 collega-marketeers. Van de in totaal 30 cases bezocht ik zelf de cases van Centraal Beheer/ACHMEA (mwah), Cool Blue, OHRA, OXXIO en NS HiSpeed (allen goed tot zeer waardevol).

Wat viel vooral op?

1) B2C rules (?!) | verreweg de meeste cases gingen over online marketing in B2C. Wat is ‘t toch dat B2B zo veel minder aandacht krijgt? Is het sex-appeal, zichzelf minder goed verkopen of bescheidenheid van de B2B business professional? Graag in 2011 meer B2B…

2) Social media marketing | adoptie van social media lijkt voorzichtig te gebeuren door Nederlandse marketeers. Lang niet alle sprekers haalden 2.0 echter aan als onderdeel van hun marketingmix. Daar waar wel eerste stappen worden gezet, zet men social media marketing vooral in om leads te genereren of om service te verbeteren. ROI van 2.0 is niet belicht. Interessant tevens is dat vaak niet de online afdeling maar marcom of service verantwoordelijk is voor social media.

3) In-sourcing | marketing managers geven de voorkeur aan het in-house hebben en houden van hun online marketing kennis en kunde. Oorzaak: e-commerce is steeds meer business kritisch, en daarnaast is en blijft e-talent beperkt aanwezig in de markt.

4) Mobiel | ondanks de mobiele revolutie kreeg dit topic relatief weinig aandacht op The Case. De OXXIO case was een uitzondering met dit inzicht: begin klein en focus je op het aanbieden van content of een waardevolle applicatie op 1 platform. Hierbij is het developers platform-of-choice: de iPhone. Bouw vervolgens aan momentum in de markt via ambassadeurs voor jouw merk en mobiele app. Iets waarbij OXXIO zichzelf duidelijk in de voet had geschoten door mobiel te ontwikkelen voor alle platforms en nu geen budget meer heeft voorlopig voor de noodzakelijke doorontwikkeling. Ofwel: liever een 8 als rapportcijfer op 1 platform dan een mager 6’je op alle platforms.

5) Online marketing team | heeft zichzelf een plekje veroverd in de business en is organisatorisch vaak losgekoppeld van de marketing discipline. Soms gezien als ‘cowboys’ en regelmatig nog (functioneel) rapporterend aan de ‘traditionele’ marketing, spreekt de waarde van online voor de business qua traffic, leads en omzet echter steeds meer voor zich.

6) Meten is weten | Daar waar onderzoek van ondermeer Verhoef & Leeflang aangeeft dat de marketeer onvoldoende accountable is en niet van cijfertjes houdt was in verreweg de meeste presentaties het accent op meten, monitoren en cijfermatige onderbouwing ruim aanwezig. En worden tools als Radian6, Flurry, TEEZIR ingezet om juist in online marketing goed de vinger aan de pols te houden en te kunnen bijsturen.

Al met al voldoende inspiratie opgedaan op The Case om vandaag #NMD, De Nationale Marketingdag in Nieuwegein over te slaan…

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *