Te weinig budget. Dat is de grootste uitdaging (of kopzorg?) voor B2B marketeers volgens onderzoek van Demandbase en Ziff Davis. Dat (USA) onderzoek dateert weliswaar van augustus 2012 maar is ook begin 2013 wat mij betreft ook aan deze kant van de plas nog even herkenbaar. 

Onder druk van krimpende budgetten is het geen verrassing om te zien dat SEO, social media marketing en inbound marketing de top 3 vormen van meest populaire tactieken in B2B. Deze illustratie van emarketer onderstreept dit, zoals eerder deze week op het emarketer.com blog gepubliceerd.

emarketer onderzoek B2B marketing ism Demandbase & Ziff Davis
Wel verrassend: 74% van alle content door B2B marketeers geproduceerd adresseert een specifieke business behoefte of oplossing. Andere content types dekken misschien een ander perspectief. Ze gaan over een bepaalde branche of segment (64%), producten en brochures (48%) of zijn een stukje ’thoughtleadership’ vanuit de aanbieder. Toch zou je anno nu mogen verwachten dat 100% (nou goed, laat het 95%) zijn van alle B2B content in externe gepubliceerde content tenminste een of meerdere behoeften serieus neemt.

emarketer onderzoek B2B marketing ism Demandbase & Ziff Davis | Aug 2012 focus

Echt opvallend vind ik de tweede staafdiagram. Het nieuwe accent heet focus. Soms is dat meer aandacht voor een geografische markt of segment, danwel op het MKB. Maar met stip op #1 staat de nieuwe aandacht voor het individuele klant of prospect type. Buyer personas zijn daarin een beproefd hulpmiddel. Nog verder gaan zogenaamde beïnvloedingsprofielen zoals beschreven in Digitale Verleiding.

Komt er dankzij minder budget vooral meer focus. Mooie ontwikkeling, toch?

Hoe zorg je in B2B online marketing ervoor dat prospects en klanten graag een volgende stap nemen in hun koopproces? Lees deze DutchmarQ whitepaper: ‘Is online onnodig in B2B Sales?‘.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *